Oliebollen uit de Dutch Oven

Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten
  

  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 50 gram boter
  • 50 milliliter melk
  • 80 gram bakkersgist eventueel te vervangen door droge gist, deel dan door 3
  • 1 kilogram patentbloem
  • 15 gram zout
  • 30 gram suiker
  • 2 eieren
  • 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 5 gram kaneel
  • 150 gram zure appel bv. goudreinet of Granny Smith, in kleine blokjes
  • 4 liter zonnebloemolie

Instructies
 

  • Laat de rozijnen en krenten 15 minuten weken in lauw water, laat ze uitlekken en dep ze droog op een theedoek.
  • Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Verhit in een ander pannetje de melk totdat het lauw is en los daar de gist in op.
  • Meng de bloem met het zout en suiker in een grote kom en roer daar de eieren doorheen met een garde. Daarna roer je beetje bij beetje bronwater erdoor.
  • Meng dit tot de klontjes zijn verdwenen, en voeg daarna de melk met gist, gesmolten boter, citroenrasp en kaneel toe. (evt. appel)
  • Meng dit goed door elkaar en roer op het laatst de krenten en rozijnen erdoor.
  • Dek de kom af met een licht vochtige theedoek en laat het 60 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Laat de zonnebloemolie op temperatuur komen in de Dutch Oven.
  • Sla het beslag nog goed door. Gebruik een ijsknijper of twee eetlepels om mooie bollen te maken.
  • Bak ze ongeveer 3 minuten aan beide kanten.
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten hoe het was!