Oliebollen uit de Dutch Oven
Benodigdheden
Ingrediënten
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 50 gram boter
- 50 milliliter melk
- 80 gram bakkersgist eventueel te vervangen door droge gist, deel dan door 3
- 1 kilogram patentbloem
- 15 gram zout
- 30 gram suiker
- 2 eieren
- 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater
- geraspte schil van 1 citroen
- 5 gram kaneel
- 150 gram zure appel bv. goudreinet of Granny Smith, in kleine blokjes
- 4 liter zonnebloemolie
Instructies
- Laat de rozijnen en krenten 15 minuten weken in lauw water, laat ze uitlekken en dep ze droog op een theedoek.
- Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Verhit in een ander pannetje de melk totdat het lauw is en los daar de gist in op.
- Meng de bloem met het zout en suiker in een grote kom en roer daar de eieren doorheen met een garde. Daarna roer je beetje bij beetje bronwater erdoor.
- Meng dit tot de klontjes zijn verdwenen, en voeg daarna de melk met gist, gesmolten boter, citroenrasp en kaneel toe. (evt. appel)
- Meng dit goed door elkaar en roer op het laatst de krenten en rozijnen erdoor.
- Dek de kom af met een licht vochtige theedoek en laat het 60 minuten rijzen op een warme plaats.
- Laat de zonnebloemolie op temperatuur komen in de Dutch Oven.
- Sla het beslag nog goed door. Gebruik een ijsknijper of twee eetlepels om mooie bollen te maken.
- Bak ze ongeveer 3 minuten aan beide kanten.
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten hoe het was!