Wereldburgers

Vuur & Rook
Een hamburger is een echte allemansvriend en volgens ons één van de lekkerste dingen die je op je BBQ kunt maken. Maar een hamburger is net als een fiets: er zijn vele, vele variaties. En nationaliteiten…
4 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 minuut
Gang Hamburgers
Keuken Wereld

Ingrediënten
  

  • Italian burger
  • Een rundvleespatty
  • Een ciabatta broodje
  • Eén kant ingesmeerd met pesto de andere met truffelmayo
  • Pancetta Italiaans spek, krokant gebakken in een skillet
  • Een burratina een kleine burrata, een op een bol mozzarella gelijkend kaasje waar een heerlijke smeuïge inhoud uitdruipt als je hem open snijdt
  • Lollo rosso een van oorsprong Italiaanse donkerrood gekleurde slasoort met gekrulde, enigszins gekartelde bladeren
  • Spanish burger
  • Een rundvleespatty
  • Een stuk stokbrood
  • Eén kant ingesmeerd met aïoli de andere met een olijventapenade
  • Serrano ham
  • Manchego kaas
  • Tomaat
  • Kropsla of botersla
  • German Burger
  • Een rundvleespatty
  • Kaiserbrood zoek een bakker die grote bakt. De meeste kaisers in de Nederlandse supermarkten zijn zowat van éénhapsformaat, dus moeilijk op te bouwen
  • Eén kant ingesmeerd curry saus andere kant met mosterdmayonaise
  • Raclette kaas
  • Schwarzwälder Schinken
  • Zuurkool
  • Gebakken ui in ringen
  • Korean burger
  • Een rundvleespatty
  • Gua Bao Gestoomd Brood, te koop in een goeie toko. Ze zijn alleen niet vers te krijgen, dus moet je daarvoor in de toko in de diepvries kijken
  • Eenmaal opengevouwen smeer je de ene kant in met wasabimayonaise en de andere kant met gochujang saus Ook in de toko verkrijgbaar, en daar moet je toch heen voor de Gua Bao’s…
  • Kimchi gefermenteerde Chinese kool met onder andere rode peperpoeder, knoflook en zout. (Verkrijgbaar: zie boven. De toko is voor deze burger absoluut the place to go)
  • Sjalot In ringetjes en als je ze rauw te scherp vindt, kort op laag vuur gebakken
  • Mexican burger
  • Een rundvleespatty
  • Maïs brood of maïsbroodje
  • Bovenkant ingesmeerd met een beetje hot sauce onderkant met een tomatensalsa
  • Cheddar
  • Avocado
  • Verse Jalapeño ontpit en fijngehakt of grote stukken als je van pit houdt
  • Een blad ijsbergsla
  • Tortilla chips

Instructies
 

  • Fai attenzione! Pesto is lekker, maar overheerst snel. Smeer dus geen dikke laag maar hou je in.
  • ¡Discusión! Een burgermakers meningsverschil: sla onder- of bovenop? Leg je de sla als eerste op de met saus ingesmeerde onderkant van je broodje en dan de burger plus toppings, dan lopen de eventuele vlees- of andere sappen niet gelijk in je broodje. Waarmee je voorkomt dat die zompig wordt. Andere mening: leg de sla bovenop, die blijft als bovenste topping namelijk het makkelijkst liggen en kan de zaken eronder onder controle houden. Bovendien wordt je brood niet zompig als je burger goed gegrild is en dus niet druipt van het vet.
  • Aufgepasst! Koop bij voorkeur verse zuurkool. Die is lekker zacht. In de zomer zul je die echter moeilijk kunnen vinden, dan ben je veroordeeld tot een zakje. Kook die zuurkool dan wel even op heel laag vuur, een kwartier of 20 minuten, om hem zachter te maken. Doe dat ook als je de zuurkool minder zuur wilt maken.
  • Jigjeob mandeul-eo boseyo. Kimchi kun je kopen, maar is ook best makkelijk zelf te maken. Tik op Google ‘kimchi recept’ in en er knallen honderden recepten op je scherm. Kort gezegd: gebruik er Chinese kool, zout, wortel, bosui, knoflook, gember, vissaus, suiker en Koreaanse rode pepervlokken voor. Daarna is het geduld hebben. Kimchi moet zo’n twee maanden fermenteren voor ie lekker is. Dus op tijd beginnen als je deze zomer een Korean Burger wilt eten.
  • ¡Atención! Is er een verschil tussen nacho- en tortillachips? Officieel wel! Want nachos worden gemaakt van genixtamaliseerd maïsmeel, een proces om het schilletje rondom maïskorrels los te weken, en tortillachips van gewoon maïsmeel. Maar in Nederland zijn de échte nachos niet te krijgen en zijn zowel de nachos als de tortillachips allebei van gewoon maïsmeel gemaakt. Er is trouwens in de supermarkt wél één ‘klein’ verschil tussen die twee, de prijs. In de supermarkt zijn de nachos bijna twee keer zo duur als de tortillachips…
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten hoe het was!