Spatchcock Herb Chicken & Grilled Bacon Ranch Potatoes

Vuur & Rook
Spatchcocking is een techniek waarbij je de ruggengraat van de kip verwijdert en de vogel daarna als het ware openklapt. Dat wordt in Nederland ook wel ‘vlinderen’ genoemd. Zo’n platte, spatchcock chicken gaart sneller en gelijkmatiger dan wanneer je een hele kip op de BBQ zet, maar ziet er als je hem zo op een schaal serveert ook behoorlijk spectaculair uit. Nog nooit gedaan? Dat wordt dan echt tijd!
1.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 minuut
Gang Kip
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip
  • 20 gr Vuur & Rook Chicky Chicky Bang Bang Rub
  • 10 gr zout
  • 6 takken verse rozemarijn
  • 1 bosje verse tijm
  • 10 takken verse salie
  • 20 ml extra vierge olijfolie
  • Voor de ranch dressing
  • Angus&Oink Rub Me Ranch Seasoning
  • 250 gr mayonaise
  • 10 ml sap uit pot augurken
  • Voor de aardappels
  • 1 kilo aardappels of krieltjes
  • 100 gr ranchdressing
  • 5 plakjes bacon klein gesneden
  • 50 gr gemalen cheddar
  • 30 gr peterselie fijngehakt
  • 1 kleine ui in dunne plakjes gesneden
  • 2 gr knoflookpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Ook nodig
  • Kernthermometer
  • Aluminium drip pan
  • Aluminiumfolie
  • Siliconen glaze kwast

Instructies
 

  • Spatchcock de kip. Dep daarvoor de kip droog en leg hem op een schoon werkoppervlak. Snij met een scherp mes de ruggengraat door. Zet daarvoor de basis van je mes aan de kontkant op het midden van de ruggengraat en snij door naar beneden. Let op dat je je vingers niet op dezelfde hoogte hebt als je de kip vasthoudt… Door de ruggengraat door te snijden en niet te verwijderen zoals je vaak leest, krijgt je kip meer smaak en beschermt het de rand van het naastgelegen kippenvlees ook tegen te snel garen.
  • Vouw de kip dan een beetje open en snij het wensbotje door. Dat is het kraakbeentje bij de nek. Als je dit niet doet, trekt dit botje tijdens het bereiden soms de kip weer samen.
  • Wrijf de kip in met een beetje olijfolie en rub hem daarna in met de Chicky Chicky Bang Bang rub. Leg de kip in de koelkast en ga aan de slag met de aardappelen en de ranch dressing.
  • Doe daarvoor 5 gram Angus&Oink Ranch Seasoning bij 250 gram mayonaise en voeg er 10 ml sap uit een pot augurken bij voor een zuurtje. Goed roeren en klaar is je ranch dressing. Wil je een keer een dunne ranch dressing maken, voor bijvoorbeeld over een salade, doe dan 5 gram Angus&Oink Ranch Seasoning bij 250 ml karnemelk. Je hoeft er dan niets bij te doen voor het zuurtje, zuur is de karnemelk al van zichzelf.
  • Schil de aardappelen, snij ze in blokken, spoel ze af en dep ze een beetje droog. Gebruik je krieltjes, spoel die dan af en dep ze droog.
  • Smeer een aluminium drip pan in met wat olie.
  • Meng in een grote kom 3/4e van de ranch-dressing, de gesneden ui, knoflookpoeder en peper en zout naar smaak. Doe daar de aardappelen bij, meng goed en schep ze in de aluminium drip pan. Strooi de gesneden bacon over de aardappels en bedek de drip pan met alufolie. Doe de cheddar er pas tegen het einde van de bereiding op en laat smelten.
  • Bereid de BBQ voor indirecte garing op 180°C voor.
  • Steek een kernthermometer in het dikste deel van de borst van de kip. Als je BBQ op temperatuur is, maak je op het indirecte deel van je BBQ een bedje van de verse kruiden en legt daar de kip op, met de botten naar beneden en de borst omhoog. Zet de bak met aardappelen, spek en kaas naast de kip. Grill de aardappelen 20-25 minuten, haal de bak na een kwartier even van de BBQ en schep de aardappels door elkaar. Sluit de bak weer af met de alufolie en zet terug op de BBQ. Haal de bak als ze klaar en gaar zijn van de BBQ, strooi de cheddar over de aardappels en zet de bak zonder af te dekken nog 5 minuten terug om de kaas te laten smelten.
  • Smeer de kip tijdens het garen een paar keer in met olie en draai hem eventueel een keer een halve slag voor gelijke garing.
  • Je Spatchcock Herb Chicken is gaar en klaar als de kerntemperatuur 73°C is. Laat de kip 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt. Haal voor het serveren eerst de takjes kruiden die misschien nog aan de kip geplakt zitten eraf. Serveer de kip met de Grilled Bacon Ranch Potatoes.
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten hoe het was!