Rendang uit de Dutch Oven

3.17 van 6 stemmen

Benodigdheden

  • Dutch oven
  • Campstove
  • Skillet
  • Keukenmachine of vijzel
  • Schuimspaan

Ingrediënten
  

  • 1 kg riblappen of vette sukade
  • 2 uien grof gesneden
  • 7 rode pepers zonder zaadlijsten
  • 10 kemiri noten geroosterd
  • 5 cm verse koenjit/kurkuma geelwortel
  • 5 tenen knoflook
  • 20 ml olie
  • 6 cm verse laos
  • 4 djeroek poeroet limoenbladeren
  • 4 salam bladeren Indische laurier
  • 1 sereh citroengras
  • 1 kaneelstok
  • 5 gr ketoembar zaad korianderzaad
  • 5 gr djinten zaad komijnzaad
  • 7 gr zout
  • olie
  • 400 ml kokosmelk
  • 150 gram geraspte kokos gebakken

Instructies
 

  • Doe de uien, Spaanse pepers, geroosterde kemiri noten, de schoongemaakte kurkuma en de schoongemaakte tenen knoflook in een blender en maal. Giet tijdens het malen een beetje olie toe tot er een smeuïge boemboe ontstaat.
  • Snij het vlees in forse dobbelstenen. Steek de campstove aan maar hou het vuur matig. Zet de DO op de stove.
  • Doe de rest van de olie in de DO en bak het vlees aan tot het bruin is. Haal het vlees dan met de schuimspaan uit de DO en zet opzij.
  • Doe dan de boemboe in de DO. Als er te veel vocht in de DO van het braden van het vlees in de DO achtergebleven is, giet dat er dan eerst uit. Schep de boemboe in de DO en bak het tot de ui verkleurd. Voeg dan de djeroek poeroet, salamblad, kaneelstok, gekneusde serehstengel en gekneusde laos toe aan de gebakken boemboe. Als de geuren vrij komen kan het vlees terug in de DO. Laat de massa goed doorwarmen. Doe de deksel er op en haal de DO van de campstove.
  • Zet de skillet dan op de stove en rooster de djinten- en ketoembar zaadjes plus het zout tot de zaadjes beginnen poppen. Doe de kruiden in de vijzel en wrijf tot het een fijne rub is. Doe dit bij het vlees en roer door.
  • Doe dan de geraspte kokos in de skillet en bak die al roerend lichtbruin. Doe de kokos dan in de vijzel en wrijf de nog warme kokos tot een pasta (als de kokos vers is krijg je een pindakaasachtige substantie, als de kokos wat droger is, zoals meestal met de kokos die je hier koopt het geval is, blijft het ook bij het vijzelen droog).
  • Voeg dan eerst de kokosmelk bij het rundvlees in de DO en doe er daarna de kokospasta bij. Roer alles goed door, zet de DO terug op het vuur en laat de rendang een aantal uren sudderen. Controleer af en toe of hij niet te droog wordt, doe er dan wat water bij. Maar let op, hij mag ook niet te droog zijn. Rendang is een droog suddergerecht.
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten hoe het was!