Mojo Pork Cubanos uit de film ‘Chef’
Als je naar een goeie foodfilm kijkt, moet je trek krijgen. De film Chef, over een ontslagen chefkok die zijn liefde voor eten en koken in een foodtruck terugvindt, is wat dat betreft een topper. Je zit vanaf de eerste minuten te watertanden. Maar als de hoofdrolspelers voor het eerst cubanos tussen de gril uithalen en proeven, ontploffen je smaakpapillen. Plakken mojo marinated pork, eventjes gebakken plakken ham, kaas, augurken, mosterd op een stokbrood dat tussen de grill gaat, dat wil je proeven!
Ingrediënten
- Voor de Mojo-Marinated Pork
- Circa 2 kilo procureur
- 180 ml extra vergine olijfolie
- 1 bosje koriander fijngehakt
- 1 sinaasappel de rasp van de schil
- 180 ml verse jus d’orange
- 120 ml limoensap
- 3 takken munt alleen de blaadjes, fijngehakt
- 8 teentjes knoflook gehakt
- 6 takjes verse oregano fijngehakt of 3 gr gedroogde oregano
- 4 gr gemalen komijn
- 2 gr zout
- 2 gr zwarte peper
- Voor de Cubanos
- Zachte roomboter
- 2 witte stokbroden
- 4 plakken Mojo-marinated pork
- 8 plakken gekookte achterham
- 8 plakken Emmentaler of Gruyère kaas
- Potje zoetzure augurkenschijfjes
- Amerikaanse gele mosterd
Instructies
- Doe de ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine of blender en mix tot de kruiden en knoflook fijngehakt zijn.
- Doe de procureur in een grote ziplock bag, giet de marinade erbij en schud tot het vlees overal bedekt is met marinade. Zet een nacht in de koelkast.
- Haal het varkensvlees de volgende dag uit de marinade, bewaar die om later het vlees mee te moppen, en laat de procureur afgedekt een uur op kamertemperatuur komen.
- Maak de BBQ gereed voor indirecte garing op 110°C en gaar het vlees op het rooster tot een kerntemperatuur van zo’n 70°C. Dan is het varkensvlees gaar én ook sappig en snijdbaar, zodat het in plakken te gebruiken is voor de Cubano sandwich. Je kunt het vlees ook doorgaren tot 90°C, dan kun je er mojo marinated pulled pork van maken.
- Draai het vlees tijdens de bereiding een keer zodat beide zijden een keer op het rooster liggen en mop het gedurende het garen een paar keer in met de overgebleven marinade.
- Leg de procureur als deze gaar is op een bord, losjes afgedekt met alufolie en laat een kwartier rusten. Je mag de procureur ook helemaal af laten koelen. Later kun je hem dan aansnijden voor de Cubano.
- Verhit een skillet op de BBQ. Leg de ham en de plakken mojo marinated pork erin en bak ze aan beide kanten tot ze lichtbruin zijn. Leg ze op een bord.
- Snij de stokbroden doormidden, zodat je vier stukken hebt, en snij ze open. Rooster de snijkanten op de BBQ kort tot ze lichtbruin zijn. Leg ze op een snijplank en beleg de onderste helften van het stokbrood met het mojo varkensvlees, de ham, de kaas en de augurken. Zorg dat het op het brood past, dus vouw of breek ze zodat het niet te veel uitsteekt.
- Bestrijk de bovenkant van de broden met de mosterd en leg die op de net belegde onderkant.
- Beboter de buitenkant van de stokbroden met de zachte boter, de onderkant én de bovenkant, en leg ze in de hete skillet. Leg er een stuk slagerspapier op en zet er dan een zware pan, andere skillet of baconpress op.
- Bak de Cubanos zo drie minuten aan elke kant, tot de buitenkanten knapperig zijn en de kaas is gesmolten. Serveer de Cubanos warm.
Heb je dit recept gemaakt?Laat ons weten hoe het was!